Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

 

To idealny przepis dla osób, które pierwszy raz robią miód pitny. Rezultat zawsze jest dobry, a sam proces bardzo prosty. Jedyne ryzyko, jakie ponosisz, to uzależnienie od produkcji miodów.

 

OBJĘTOŚĆ OK. 4 LITRÓW

  • 1,15 kg miodu
  • 1 łyżeczka (5 g) kwasku
  • 1 łyżeczka (5 g) enzymu pektolitycznego
  • pirosiarczyn potasu (niekoniecznie)
  • 1 opakowanie (5-7 g) drożdży do miodów
  • 1 łyżeczka (5 g) pożywki do drożdży
  • 360 ml soku pomarańczowego o temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki (1,25 g) taniny winogronowej

 

1. W dużym garnku emaliowanym lub ze stali nierdzewnej wymieszaj miód z wodą w proporcji 1:2 (ilość wody możesz odmierzyć słoikiem po miodzie). Gotuj na małym ogniu 10-20 minut, zdejmując tworzącą się pianę (są to zanieczyszczenia pochodzące z miodu). 2. Ostudź płyn i przelej do plastikowego wiadra fermentacyjnego. Dodaj kwasek, enzym pektolityczny i uzupełnij wodą do objętości ok. 4L. Możesz dodać pirosiarczyn. Przykryj szczelnie i odstaw na 24 godziny.

3. W słoiku zrób „matkę" drożdżową: wymieszaj drożdże, pożywkę i 360 ml soku pomarańczowego. Zakręć słoik i potrząsaj nim energicznie przez chwilę. Odstaw na parę godzin, aż zaczyn zacznie „pracować" (wytworzą się bąbelki), a następnie wlej go do moszczu.

4. Dodaj taninę i odstaw moszcz na 5-10 dni. Zalecamy klarowanie miodu tuż po zakończeniu fermentacji burzliwej: ściągnij go za pomocą rurki do czystego balonu (ok. 4L). Po trzech, a następnie sześciu miesiącach powtórz ściąganie. Po raz ostatni ściągnij tuż przed przelaniem do butelek (mniej więcej rok od rozpoczęcia fermentacji). Zlej miód do butelek i ułóż je w chłodnej piwnicy.

5. Leżakuj co najmniej 6 miesięcy.

Źródło: Pattie Vargas i Rich Gulling,”Domowy wyrób win i miodów pitnych”

Prosty Przepis na Trójniak
Oto prawdziwy tradycyjny trójniak: słodki, złotawy i wspaniały. Smak jest tak miodowy, że zaczniesz się rozglądać, czy w pobliżu nie kręcą się pszczoł...
Czy można wędzić mrożone ryby?
Nikt na pewno nie wpadnie na pomysł, by w najbliższym supermarkecie kupować mrożone ryby do wędzenia. Inaczej wygląda sprawa z kupowaniem w specjalist...
Komentarzy: 1
tomasz
tomasz
21.02.2020

Dziękuję za prosty przepis, na pewno wypróbuje. Dam znać jak wyszło.

Wyświetlanie 1 do 1 z 1 (1 stron)
Zostaw komentarz