Moje konto | Witamy! Załóż konto lub

Zadaj pytanie

Bakterie octowe 100ml - ARAUNER

  • 59.00zł

  • Marka: Lactoferm
  • |
  • Model: Matka Octowa do Produkcji Octu Winnego
  • |
  • Stan magazynowy: Dostępny

Wysyłki i kurierzy
Zadaj pytanie


 

 

Kultura do wyrobu octu - Fermentacja octowa
Zawartość: 100 ml
 

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy lub winogronowy ?


Przygotowanie:


Ocet może być produkowany tylko z napojów alkoholowych, takich jak cydr, wino lub wina owocowe. 

  • Dla octu jabłkowego użyj wina z jabłek lub cydru. 
  • Dla octu winogronowego użyj wina z winogron. 
  • Zachęcamy do eksperymentowania np:  zrób własny domowy ocet truskawkowy lub wiśniowy. 

Ocet powstaje z bakterii octowych z alkoholu. Wina muszą być lekkie lub lekko octowe i niezbyt wysokie w zawartości alkoholu (raczej nie wyższe niż 8 do 10 %) 
Ponieważ siarczyny osłabiają  bakterie octowe, a tym samym spowalniają ich pracę, zalecamy nie używać win silnie siarkowanych. Wina muszą być wytrawne, ponieważ bakterie octowe przekształcają resztkowe cukry w niepożądane produkty uboczne.
Aby uzyskać wysokiej jakości ocet, zalecamy pasteryzację wina przez utrzymywanie go w temperaturze 60 ° C przez około 10 minut. To zabija niechciane mikroorganizmy. W wyższej temperaturze alkohol wyparuje.
Po pasteryzacji schłodzić wino do 30 ° C przed dodaniem kultury octu. Bakterie octowe dobrze się rozwijają w cieple i działają najlepiej w temperaturze 30 ° C. wyższe temperatury zabiją bakterie, a w niższych temperaturach staną się nieaktywne

Przygotowanie octu odbywa się w różnych etapach.
Wlać zawartość butelki z tą kulturą (ewentualnie połowę butelki) do ½ litra pasteryzowanego wina w temperaturze 30 ° C i włożyć do 1-litrowej butelki. Bakterie octowe są beztlenowe (nie mogą przetrwać bez powietrza) i potrzebują tlenu również do przekształcenia alkoholu etylowego w kwas octowy (najważniejszy składnik octu). Dlatego najlepiej jak butelka jest wypełniona winem do połowy. Zamknij butelkę zwitkiem waty, utrzymuj ją w temperaturze 30 ° C i regularnie wstrząsaj (codziennie), aby uzyskać dobre natlenienie. Po 8 do 10 dniach ta pierwsza kultura jest gotowa do wyprodukowania większej ilości octu. Wlej tę kulturę do 2 litrów wina w temperaturze 30 ° C i wykonaj te same poprzednie kroki. Po 8-10 dniach ta druga kultura może być dodana do 5 litrów wina i tak dalej, aż do wykorzystania całkowitej ilości wina.
Po około 2 miesiącach ocet zaczyna się oczyszczać i fermentacja octowa się kończy.
Wystarczy przefiltrować ocet, umieścić go w sterylnych butelkach i przechowywać w chłodnym miejscu.
Uwaga:
Nigdy nie wytwarzaj octu w tym samym miejscu, gdzie fermentuje wino.
Do produkcji octu można stosować wina, na które już wpływają bakterie octowe. Jednak korzystanie z silnie zainfekowanych win zwiększa prawdopodobieństwo powstania dodatkowych infekcji. Może to być bardzo szkodliwe dla smaku i zapachu octu.

 

 

Powiązane produkty

Drożdże do wina - Aromatic Wine Complex

Drożdże do wina - Aromatic Wine Complex

    Suche drożdże aktywne do fermentacji win bardzo aromatycznych.  Zestaw za..

7.99zł

Podpuszczka w Płynie Pochodzenia Zwierzęcego 25ml

Podpuszczka w Płynie Pochodzenia Zwierzęcego 25ml

  Lactoferm Podpuszczka do Sera 25ml - Podpuszczka w płynie pochodzenia z..

23.90zł

Kultury serowe do Serów Twardych i Miękkich

Kultury serowe do Serów Twardych i Miękkich

Kultury serowe Lactoferm  - do serów miękkich i twardych. Kultury bakteryjne do Se..

(1)

28.59zł

Zestaw winiarski - Alcotec Aromatic Wine Complex

Zestaw winiarski - Alcotec Aromatic Wine Complex

    Zestaw drożdżowy to specjalistyczne i bardzo skuteczne drożdże do produkc..

(1)

6.30zł

Nóż do Cięcia Skrzepu - Harfa

Nóż do Cięcia Skrzepu - Harfa

Nóż serowarski do cięcia skrzepu wykonany jest z wysokiej jakości odlewanego aluminium ze specjaln..

(1)

94.99zł

Nóż do Cięcia Skrzepu - Plastik

Nóż do Cięcia Skrzepu - Plastik

Nóż serowarski do cięcia skrzepu wykonany jest z wysokiej jakości plastiku posiadającego atetest do..

(1)

29.95zł

Podpuszczka w Proszku 25g + Kultury Serowe Lactoferm 5g

Podpuszczka w Proszku 25g + Kultury Serowe Lactoferm 5g

Zestaw: Podpuszczka 25g + Kultury Serowe 5gSucha Podpuszczka w proszku Mikrobiologiczna (pochodze..

59.00zł

Podpuszczka Biowin 5g + Chlorek Wapnia 10g Biowin + Kultury Serowe Lactoferm 5g

Podpuszczka Biowin 5g + Chlorek Wapnia 10g Biowin + Kultury Serowe Lactoferm 5g

Zestaw: Podpuszczka 5g Biowin + Chlorek Wapnia 10g Biowin + Kultury Serowe Lactoferm 5gSucha Podpu..

36.99zł

Recenzje (1)


Napisz recenzję

Zła
Dobra

Tagi: octu kultury, kultury octowe, drozdże do octu, produkcja octu, ocet winny